Iklimlere göre mimari tasarım

Biyoklimatik tasarım nedir?

Biyoklimatik mimari, binalarda minimum enerji kullanımı ile optimum iç mekan konforu sağlamak için iklim ve çevre koşullarını dikkate alan bir tasarım sürecidir. … Biyoklimatik tasarım, termal konfor ve hava kalitesi sağlayarak sağlıklı bir yaşam ortamı yaratır. Biyoklimatik mimari yerel iklimle uyumlu tasarımdır.

İklimi oluşturan öğeler nelerdir?

İklimi Meydana Getiren Elemanlar. İklim elemanları çeşitli oranlarda birleşerek bir yerin iklimini oluşturan atmosfer özellikleridir. Güneşlenme, sıcaklık, basınç, rüzgâr, yağış, bulutluluk, buharlaşma, vb. iklim elemanlarıdır.

Güneşlenme yönü nedir?

Herkesin bildiği gibi Güneş'in doğduğu noktaya doğu ve battığı noktaya batı deniliyor. Güneş'e göre yön tayini yaparken Güneş'in doğduğu yöne sağ kol uzatılır. Bunun ardından sağ kolun ucu doğu olurken sol kol batı olur. Güneş'e göre yön tayininde güney ve kuzey de bilinebilir.

Soğuk iklim tipleri nelerdir?

Tundra, kutup ve yüksek dağ iklimleri soğuk iklim türleri arasında yer almaktadır. Soğuk iklimlerde sıcaklık, yüksek derecelere ulaşmamaktadır. Buna göre; tundra ikliminde sıcaklık 10 derece, kutup ikliminde ise -40 derece seviyesindedir. İklim ve doğal bitki örtüsü arasında doğal bir ilişki bulunmaktadır.

Biyoklimatik konfor nedir?

Biyoklimatik konfor, insanın kendisini en sağlıklı ve en dinamik hissettiği iklim koşullarıdır. Diğer bir ifade ile insanın en az miktarda enerji harcayarak çevresine uyabildiği koşullardır. … Bu çalışmanın amacı; Muğla İli'nin, iklim verilerine göre, biyoklimatik konfor açısından en uygun alanlarını saptamaktır.

Biyokonfor nedir?

İnsanlar sıcaklık, yağış, nem ve rüzgâr gibi çevre şartlarının belirli aralıklarda olduğu durumlarda kendilerini daha sağlıklı ve dinamik hissederler (Olgyay, 1973). Bu değerlerin insanlar için uygun aralıklarda olması “Biyoklimatik konfor” veya kısaca “biyokonfor” olarak isimlendirilir.

Türkiye’nin iklim tipi nedir?

Ülkemiz sıcak ve ılıman iklim kuşakları arasında yer alan bir coğrafi konumdadır. Bu sebeple soğuk iklim türlerine ülkemizde rastlanmaz. Denizin etkisiyle kıyı bölgelerde ılıman iklim; dağların yükseliği ve uzanış şekliyle iç kısımlarda karasal iklim özelliklerine rastlanmaktadır.